Ontwerp en ontwikkeling van hoogwaardige verpakkingsprototypes en proefmodellen

Schofeld   |   Bremen, Duitsland

Communicatie- en ontwerpbureau Schofeld uit het Duitse Bremen was zo overtuigd van de mogelijkheden van de VersaCAMM VS-640 van Roland DG dat het er meteen een bestelde van zodra het toestel op de markt kwam. Voornamelijk de mogelijkheid om wit en metallic kleuren te printen op verschillende materialen is voor hen een belangrijke meerwaarde.

Schofeld werd in 1996 opgericht door de broers Gil en John Schofeld. De firma richt zich voornamelijk op de ontwikkeling van designs. Tot haar klantenbestand behoren verschillende internationale merken zoals American Express, Deutsche Bank en koffiegigant J.J. Darboven. Omdat de competitie op de markt scherper wordt, herlanceren veel bedrijven, voornamelijk voedingsproducenten, hun sterke merken. Ze moderniseren de designs om zo de aandacht van de consument te trekken. Ondanks de multimediale promotie blijft het ontwerp van de verpakking een centrale rol spelen in de verkoop van consumptiegoederen. Vandaag worden bijzonder complexe designs geproduceerd, wat enkele jaren geleden technisch nog onmogelijk was. Er wordt nu voor flexibele verpakkingen vaker gebruik gemaakt van een luxueuze afwerking met metaalkleurige substraten en metallic spotkleuren. Dit creëert uitdagingen voor ontwerpbureaus en drukkerijen. John Schofeld vertelt: "Momenteel volstaat het niet meer om creatief te zijn. Je moet een grondige kennis hebben van het product en het merk. Daarom is het vaak gemakkelijker een compleet nieuw product te lanceren, dan een nieuwe impuls te geven aan gevestigde producten. Je moet ook binnen een bepaald budget werken en de meest kostenefficiënte productiemethode kiezen, zonder in te boeten aan kwaliteit. Omdat de productieprocessen erg ingewikkeld zijn geworden, vragen klanten ons vaak om de gehele productie te superviseren, zelfs voor verpakkingen die door andere bureaus werden gecreëerd."

Schofeld ging twee jaar geleden in zee met CGS. CGS is een grote naam in de grafische markt voor digitale drukproeven, kleurenmanagement en productieworkflow. De oplossingen van CGS stelden Schofeld in staat de workflow te vereenvoudigen en contract proofs te maken die voldoen aan de strengste voorwaarden. Via CGS kwam Schofeld in contact met de VersaCAMM VS-640 van Roland DG. Gil Schofeld: "We wisten dat CGS een driver aan het ontwikkelen was voor de inkjetprinters van Roland om halftoon proefdrukken met witte over- en onderprint te produceren op flexibele materialen. Hoewel we zelf al vele standaard proefdrukken maakten, moesten we toch nog veel uitbesteden voor productie op een lasersysteem. Dat was niet altijd optimaal, aangezien er vaak heel wat verschillende proeven moesten gemaakt worden, wat veel kostte en onnodige vertragingen opleverde. Ook waren de proeven soms inconsistent qua kleur." Gil Schofeld gaat verder: "Net voor IPEX 2010 kregen we samples van de VS-640 van Roland. We waren zo enthousiast over de mogelijkheden om wit en metallic kleuren te printen op verschillende materialen dat we het toestel meteen bestelden. Het toestel werd snel geleverd waardoor we één van de eerste gebruikers waren in Duitsland."

De VersaCAMM VS-640 is een 1.6m breed toestel dat zowel print als snijdt. De printer/snijplotter kan uitgerust worden met vier, zes of acht kleuren. In de acht kleurenconfiguratie, die bij Schofeld geïnstalleerd is, worden naast de standaardkleuren (CMYK) ook licht cyaan, licht magenta, wit en metallic gebruikt. Door de metallic inkt te combineren met de andere kleuren, creëert het toestel een hele waaier aan metallic kleuren, zoals goud en brons.

Gil Schofeld: "Wij hadden in het begin totaal geen ervaring met printers. Daarom hebben we gedurende enkele weken tests gedaan op verschillende substraten. Al na de eerste tests merkten we dat de Roland in zijn acht kleurenconfiguratie een groot kleurengamma heeft, dat kan aangestuurd worden via het ORIS Color Turner // Web kleurenmanagementsysteem van CGS. Het gamma is zo groot dat de complete kleurenbibliotheek van Pantone® kan gereproduceerd worden. Onze klanten waren erg onder de indruk, zelfs van de eerste resultaten. Omdat we proeven willen maken die niet enkel qua kleur aansluiten bij de originele verpakking, maar er de volledige look hebben, investeerden we bovendien in een hete rol laminator. Nu kunnen we onze klanten al in de ontwerpfase een proef geven met de look and feel van het uiteindelijke resultaat. De kosten hiervan zijn maar een fractie van wat we in het verleden moesten betalen."

John Schofeld: "Het systeem is voor ons bijzonder interessant als verpakkingen op verschillende locaties geprint worden, zoals een nieuwe koffieverpakking die we zopas maakten. Die verpakkingen worden op verschillende plaatsen in Europa in verschillende talen geprint. Vroeger waren kleine kleurverschillen niet te voorkomen. Nu sturen we accurate proeven - waarin metallic en witte verwerkt zijn - naar de drukkerijen. Deze kunnen eenvoudig op drukpersen gereproduceerd worden."

Schofeld gebruikt de VS-640 niet alleen voor verpakkingen. Ze gebruikten het toestel bijvoorbeeld ook bij het ontwerpen van nieuwe kredietkaarten voor een grote Europese bank. Ze printten het ontwerp op een witte folie, waarop de metallic kleuren goed naar voren kwamen. Zo konden ze hun klant perfecte samples bezorgen.

www.schofeld.com

(10-2010)