Deltavorm maakt vormen voor snoepgoed met een freesmachine van Roland

Deltavorm   |   Scharendijke, Nederland

Het Nederlandse bedrijf Deltavorm maakt jaarlijks een 1.000-tal vormen voor winegums, drop, schuimpjes en ander snoepgoed. Het bedrijf gebruikt hiervoor een MDX-540 van Roland. Met deze freesmachine maken ze proefmodellen voor de snoepjes.

Deltavorm werd in 1980 opgericht in het Nederlandse Scharendijke. Door de jaren heen heeft het bedrijf een archief van 30.000 verschillende snoepvormen opgebouwd. Met een team van zes personen zorgt Deltavorm voor het ontwerp en de productie van de vormen in gips en aluminium. Het merendeel van de productie wordt geëxporteerd, maar ook in Nederland en België heeft het bedrijf bekende klanten. Mentos, Fruitella, Venco en Red Band zijn enkele voorbeelden van de meer dan 100 snoepfabrikanten die gebruik maken van het vakmanschap van Deltavorm.

Deltavorm gaat zowel handmatig als machinaal te werk. Uiterst complexe vormen worden nog met de hand uitgesneden, maar de meerderheid van de taken wordt via de computer gestuurd. Dankzij de digitale techniek wordt het hele productieproces versneld: nieuwe vormen maken, bestaande vormen herschalen, tekst toevoegen en andere aanpassingen doen gaat nu vele malen sneller.

Bij Deltavorm wordt een MDX-540 freesmachine van Roland gebruikt. Nils Dogger legt uit: "Wij zijn heel tevreden over onze Roland-machine. Het toestel werkt snel en nauwkeurig. Bovendien moet je geen Einstein zijn om er vlot mee te kunnen werken. Vroeger deden we alles handmatig, wat heel veel werk was. Nu kunnen we veel van dat werk automatisch doen. Zo kunnen we bijvoorbeeld snel bestaande modellen aanpassen. Als we niet over de digitale data van een vorm beschikken, scannen we die driedimensionaal in. De data die we op deze manier verkrijgen, bewerken we met onze software. De digitale data sturen we dan door naar onze MDX-540. Het toestel doet de rest."

Het resultaat van dit proces zijn vormpjes die aan snoepfabrikanten worden geleverd. Zij gebruiken de gipsen of aluminium vormen als basis bij het gieten.

Voor meer informatie over Deltavorm kunt u terecht op www.deltavorm.com.

(11-2009)