Ideeën voor UV-printen

Vóór het tijdperk van digitaal printen kostte het maken van aangepaste producten veel werk, planning en investeringen. Handmatige technologieën zoals zeefdruk en tampondruk konden goede resultaten opleveren, maar dat was geen eenvoudig proces.

Producenten moesten zeven en tampons maken voor elke kleur en, uiteraard, betekenden wijzigingen in de ontwerpen vaak het produceren van nieuwe zeven of tampons voor elke nieuwe herhaling. Zoals u zich kunt voorstellen, heeft dit veel beperkingen opgelegd aan de creativiteit en aanzienlijk langere doorlooptijden veroorzaakt – wat uiteindelijk heeft geleid tot hogere productiekosten en een hoger prijskaartje voor de eindklant.

Telefoonhoesjes op maat gemaakt met UV-printtechnologie.
Telefoonhoesjes op maat gemaakt met UV-printtechnologie.

Sinds de uitvinding van digitale UV-printers hebben producenten een mate van vrijheid gehad die de deuren heeft geopend voor meer innovatieve producten, snellere reacties op consumententrends, lagere kosten en natuurlijk gelukkigere klanten. Nu er vrijwel geen grenzen meer zijn aan direct-to-object printen, volgen hier enkele ideeën voor manieren om geld te verdienen aan de verkoop van aangepaste artikelen.

Gepersonaliseerde geschenken

Als u voornamelijk in de B2C-sector werkt, vindt u eindeloze mogelijkheden om gepersonaliseerde artikelen te produceren die u rechtstreeks aan klanten kunt verkopen. Met zoveel opties om online te verkopen, hebt u niet eens uw eigen website nodig om winst te maken.

Net als de meeste UV-print producten is het mooie dat de marges heel goed kunnen zijn – u kunt blanco artikelen goedkoop kopen en ze tegen een aanzienlijke marge verkopen, terwijl u uw klanten nog steeds een groot aanbod biedt. Afhankelijk van hun smaak kunt u HD-foto's, scherpe graphics en tekst printen op acrylblokken, blanco canvas van verschillende afmetingen of op kleine voorwerpen zoals sleutelhangers.

Met een breed scala aan beschikbare apparaten is het mogelijk om kleinschalig te beginnen en vervolgens te investeren in meer mogelijkheden naarmate de vraag toeneemt. Met behulp van printmallen kunt u uw productie eenvoudig uitbreiden en honderden artikelen in één keer printen. Het mooie is dat als u eenmaal uw workflow op kleine schaal hebt geperfectioneerd, u deze moeiteloos kunt opschalen naarmate uw bedrijf groeit.

Een foto die rechtstreeks op een acrylblok is geprint.
Een foto die rechtstreeks op een acrylblok is geprint.

Evenementen en gelegenheden

U kunt ook scherpe details printen op een breed scala aan artikelen voor speciale gelegenheden zoals verjaardagen en bruiloften. Zelfs in uitdagende economische tijden blijven deze verjaardagen en evenementen plaatsvinden en klanten blijven er om vragen. Veel printprofessionals hebben begrepen dat dit een betrouwbare bron van inkomsten kan zijn, ongeacht welke andere uitdagingen zich voordoen.

Een van de geweldige dingen aan digitaal printen is dat het proces niet hoeft te veranderen, zelfs niet wanneer trends dat doen, zodat u gemakkelijk kunt voldoen aan de meest populaire ontwerpen zonder uw workflow te veranderen. Met behulp van RIP-functies zoals variabele dataprinting kunt u eenvoudig individueel geprinte artikelen zoals plaatsmarkeringen of naamlabels maken zonder aparte ontwerpen voor elk item te maken.

Een bloemenontwerp dat rechtstreeks op keramische tegels is geprint.
Een bloemenontwerp dat rechtstreeks op keramische tegels is geprint.

Interieur en decoratie

Over veranderende trends gesproken: de vraag van consumenten naar interieur op maat is gegroeid, vooral sinds thuiswerken steeds populairder is geworden. Niet alleen zijn meer mensen op zoek naar interieuroplossingen, ze wisselen ook vaker van interieur. Dit is grotendeels te danken aan de toegenomen beschikbaarheid en betaalbaarheid, waardoor huiseigenaren van kamer kunnen wisselen naargelang het seizoen.

Een van de belangrijkste sterke punten van UV-printen is de compatibiliteit met een bijna onbeperkt scala aan substraten. Met deze mogelijkheden kunt u uw klanten alles bieden, van keramische tegels op maat tot bedrukte tafelbladen en meer. Omdat smaken zo verschillend zijn, beschikt u over de technologie om tegemoet te komen aan zeer individuele en zelfs ongewone wensen.

Merkartikelen

Naar de B2B-sector toe zijn er talloze mogelijkheden om uw omzet te verhogen door merkartikelen aan uw klanten te verkopen. Dit is een gamechanger geweest voor gevestigde printprofessionals die van oudsher signage- en grafische producten hebben verkocht. Veel van deze ondernemers hebben geïnvesteerd in direct-to-object UV-printers om hun bestaande klanten meer diensten te bieden.

Als u inspiratie nodig hebt voor merkproducten om te verkopen, is de lijst te lang om hier op te noemen - de eenvoudige regel die u moet volgen is: Als u erop kunt printen, kunt u het verkopen. U kunt uw marges gemakkelijk verhogen door geprinte pennen, USB-sticks en notebooks te verkopen, maar u kunt deze lijst uitbreiden tot alles van waterflessen, koffieflesjes, sleutelhangers en meer.

Merkbewuste klanten verwachten dat hun geprinte logo's overeenkomen met de kleuren in hun merkrichtlijnen. Met extra inktkleuren naast CMYK kunnen printprofessionals merkkleuren nauwkeuriger matchen en het vertrouwen van hun klanten veiligstellen.

Een selectie van gepersonaliseerde, geprinte flesopeners in een drukmal.
Een selectie van gepersonaliseerde, geprinte flesopeners in een drukmal.

Verpakkingen in kleine oplagen

Enerzijds worden productverpakkingen in grote hoeveelheden geproduceerd met hetzelfde generieke ontwerp op elk artikel. Maar wat als een producent een beperkte batch of een speciale editie van zijn product wil produceren? Het printen van deze kleinere batches op dezelfde apparatuur kan net zo duur zijn, zo niet duurder.

UV-printen is ideaal voor kleine oplages van verpakkingen en er zijn verschillende manieren om deze technologie te gebruiken. Kartonnen vouwdozen kunnen zowel met vlakbed- als roll-to-roll-systemen worden geproduceerd en de hoogwaardige bedrukking kan ervoor zorgen dat special edition-producten er nog specialer uitzien. Gewone dozen kunnen ook rechtstreeks worden bedrukt met behulp van een vlakbedoplossing, wat een handiger proces kan zijn, afhankelijk van wat er nodig is.

Maatwerkproducten

Over een soortgelijk onderwerp willen producenten mogelijk speciale edities van hun bestaande producten maken. Dit geldt vooral als ze hun klanten de mogelijkheid bieden om hun aankopen tegen meerprijs aan te passen. Tegen relatief lage printkosten heeft deze aanvullende dienst het potentieel om de marges drastisch te verhogen.

Het is belangrijk op te merken dat de verkochte producten niet noodzakelijk wit of licht van kleur zijn. In dergelijke gevallen is het essentieel om een UV-printoplossing te gebruiken die witte inkt met een hoge opaciteit bevat. Deze wordt als onderlaag geprint om ervoor te zorgen dat gekleurde graphics hun levendigheid behouden, zelfs op donkere oppervlakken.

Een spelconsole bedrukt met CMYK en Gloss inkt.
Een spelconsole bedrukt met CMYK en Gloss inkt.

Vergeleken met vergelijkbare technologieën hardt UV-LED-printen de inkt uit bij zeer lage temperaturen. Dit is ideaal voor het printen op gevoelige artikelen, zoals elektronische apparaten, zonder het risico dat ze beschadigd raken door overmatige hitte.

Borden en posters

Wanneer de term 'UV-printen' wordt genoemd, gaan veel mensen er eerst van uit dat het een technologie is die alleen wordt gebruikt om 3D-items aan te passen. Printprofessionals ontdekken steeds vaker de voordelen van het gebruik van UV-printen voor traditionele grafische toepassingen zoals borden en posters.

Naast het printen van duurzame en hoogwaardige graphics biedt Gloss Ink UV de extra mogelijkheid om highlights en texturen te printen. Dit kan verbluffende visuele effecten creëren, maar het maakt het ook mogelijk om brailletekst direct op borden te printen.

POS en Retail

Vlakbed UV-printers zijn ideaal voor het printen van borden die vaak worden gebruikt om een breed scala aan winkeldisplays en andere point-of-sale-producten te produceren. Net als bij signage kan glanzende inkt op een geweldige manier worden gebruikt om opvallende displays en grafische elementen te creëren.

Als u deze producten kunt produceren voor kleine onafhankelijke winkels en merken, is dit een geweldige bron van inkomsten. Als u veel geluk hebt, kunt u zelfs contracten afsluiten met grotere bedrijven, wat een enorme positieve impact op uw bedrijf kan hebben.

Printen op een harde plaat met behulp van een vlakbed UV-printer.
Printen op een harde plaat met behulp van een vlakbed UV-printer.

Grootschalige graphics

Als u gewoonlijk grootformaat printproducten produceert, is de kans groot dat u grafische elementen op een kleefmateriaal print en het vervolgens op een harde plaat aanbrengt. Zelfs voor de meest ervaren professionals, met behulp van de beste tools, kost dit tijd en is er een limiet aan hoeveel platen op deze manier kunnen worden geproduceerd.

Grotere vlakbed UV-printers worden steeds populairder als alternatieve printoptie op karton. Met deze methode is het eenvoudig om een plaat op het bed van de printer te plaatsen, het artwork in de RIP in te stellen en op 'print' te klikken. De resulterende print is ook zeer duurzaam, dus het is in bepaalde gevallen mogelijk om de stap van lamineren te vermijden.

Conclusie

UV-printen is zo populair geworden vanwege de veelzijdigheid en het vermogen om zo'n uitgebreid assortiment bedrukte producten te produceren. In het bovenstaande artikel hebben we slechts enkele benadrukt, maar printprofessionals innoveren elke dag en passen deze technologie op nieuwe en interessante manieren toe.

Als u veel ideeën hebt en op zoek bent naar een manier om ze tot leven te brengen, heeft UV-printen misschien het antwoord. Neem contact op met een van onze experts die graag uw UV-printbehoeften bespreken.

Praat met een expert