Roland DG Blog

Roland DG sponsort ’s werelds grootste digitale kunstwedstrijd

De LIMITS Digital Art Battle World Grand Prix 2018 werd gehouden in het weekend van 12 en 13 mei in de Shibuya Hikarie Hal (Hal-A) in Tokio. Roland DG sponsorde het evenement om de creatieve activiteiten te ondersteunen van artiesten die digitale technologie gebruiken, en hielp ook met de productie van officiële merchandise.

LIMITS Digital Art Battle - scène van de World Grand Prix

LIMITS Digital Art Battle - scène van de World Grand Prix

 

LIMITS is een kunstwedstrijd in de vorm van een toernooi waar kunstenaars tegen elkaar strijden met als inzet hun ontwerpen en creaties van digitale kunstwerken. De uitgebrachte stemmen van juryleden en het online publiek worden vervolgens verzameld om de winnaar met het hoogste aantal stemmen te bepalen. Het evenement trekt de aandacht als een nieuwe vorm van entertainment in Japan met als doel om kunst voor een breder publiek aantrekkelijker te maken en de activiteiten van de kunstenaars naar een hoger plan te tillen.

Tijdens het evenement kunnen bezoekers zien hoe digitale kunst wordt gemaakt, wat eigenlijk nog mooier is dan alleen het aanschouwen van het eindresultaat. Daarna kan worden gestemd voor het beste ontwerp om de winnaar te bepalen. Vóór elke wedstrijd wordt met een roulettewiel het thema voor het kunstwerk willekeurig geselecteerd, waarna de kunstenaars binnen slechts 20 minuten hun tekeningen moeten creëren. Niet alleen de techniek, maar ook de ideeën van de kunstenaars worden getest, evenals de snelheid en manier waarop zij hun visuele reis overbrengen – hoe goed zij hun tekenproces in een verhaallijn omzetten.

LIMITS Digital Art Battle - er werden wedstrijden gehouden met thema’s zoals Musical Instrument en Darkness, en Life en Best FriendsLIMITS Digital Art Battle - er werden wedstrijden gehouden met thema’s zoals Musical Instrument en Darkness, en Life en Best Friends

Dit jaar werd voor de tweede keer de World Grand Prix gehouden, met 16 internationale deelnemers die waren geselecteerd uit circa 400 kunstenaars die eerder deelnamen aan kwalificatieronden in Japan, Taiwan, Hong Kong, Korea en de VS. Tijdens het evenement streden de deelnemers tegen elkaar in de vorm van een toernooi. De uiteindelijke winnaar werd gekroond tot wereldkampioen en ontving een deel van de 10 miljoen yen (€76.251) aan prijzengeld. Circa 1000 bezoekers hebben het tweedaagse evenement bijgewoond, en nog eens 17.000 stemden af op live streaming via het internet.

LIMITS Digital Art Battle - kunstenaars verlegden de grenzen van hun creatieve vaardighedenLIMITS Digital Art Battle - kunstenaars verlegden de grenzen van hun creatieve vaardigheden

De door de kunstenaars gemaakte creaties werden op de locatie in real time weergegeven op grote schermen, terwijl het publiek hen toejuichte en aanmoedigde alsof het een concert of sportwedstrijd betrof. Het publiek, en de fans die afstemden op de live uitzending, bekeken de wedstrijden, en konden supportberichten versturen die op de schermen verschenen, zodat de kunstenaars en fans gezamenlijk een unieke ervaring konden delen.

Tijdens de wedstrijd lieten de kunstenaars hun karakteristieke artistieke stijlen zien door hun eigen gevoel van creativiteit samen te laten smelten met digitale technologie terwijl zij hun kunstwerken maakten. Sommige creaties waren gebaseerd op foto’s die op de locatie met het publiek werden genomen; anderen brachten een verhaal over door met een bepaald thema te beginnen en dit vervolgens met meer ideeën fantasievol uit te werken; anderen tekenden op het allerlaatst ook het thema dat voor hun wedstrijd was vereist omdat de klok doortikte. Na twee afmattende dagen werd de nieuwkomer Ahmed Aldoori uit de VS gekroond tot wereldkampioen.

LIMITS Digital Art Battle - Ahmed Aldoori (VS) werd tot kampioen gekroondLIMITS Digital Art Battle - Ahmed Aldoori (VS) werd tot kampioen gekroond

LIMITS Digital Art Battle - alle deelnemende kunstenaarsLIMITS Digital Art Battle - alle deelnemende kunstenaars

Bijzonderheden over het evenement vindt u hier: https://app.limits.jp/

Op de locatie van het evenement werden door bedrijven stands gesponsord, waaronder digitale creatieve stations waar bezoekers een tekenproces konden ervaren dat vergelijkbaar was met dat van de kunstenaars. Bezoekers van de stand van Roland DG konden unieke sleutelhangers creëren door ontwerpen te selecteren die waren gemaakt door hun favoriete deelnemende kunstenaar en hun naam invoeren, die in de stand vervolgens werden uitgeprint met behulp van de digitale benchtop vlakbedprinter VersaUV LEF 300 van Roland en werden verkocht.

Bezoekers waren gefascineerd omdat zij konden zien hoe hun ontwerpen vlak voor hun ogen werden uitgeprint. Zij gaven commentaar over hoe het evenement voor hen een gedenkwaardige ervaring zou kunnen zijn, en waren er erg enthousiast over om naar huis te kunnen gaan met een uniek item van hun favoriete kunstenaar. De stand omvatte ook canvasprints die waren geproduceerd door de UV-printer.

LIMITS Digital Art Battle - één van de creatieve stands op de locatieLIMITS Digital Art Battle - één van de creatieve stands op de locatie

LIMITS Digital Art Battle - de stand van Roland DGLIMITS Digital Art Battle - de stand van Roland DG

LIMITS Digital Art Battle - unieke sleutelhangers die werden gemaakt door ontwerpen van kunstenaars uit te printenLIMITS Digital Art Battle - unieke sleutelhangers die werden gemaakt door ontwerpen van kunstenaars uit te printen

LIMITS Digital Art Battle - bezoekers die de UV-printer in actie zienLIMITS Digital Art Battle - bezoekers die de UV-printer in actie zien

LIMITS Digital Art Battle - bezoekers die hun unieke sleutelhangers showenLIMITS Digital Art Battle - bezoekers die hun unieke sleutelhangers showen

De kunstenaars kwamen tussen de wedstrijden door zelfs even langswippen bij de stand van Roland DG om te relaxen. Zij gaven commentaar als "Het is fun om mijn eigen ontwerpen in de items te zien. Ik weet zeker dat mijn fans deze willen, maar ik ook!" "UV-printers zijn geweldig omdat het heel gemakkelijk is om hiermee deze unieke items, maar ook uitzonderlijke kunstwerken te maken."

LIMITS Digital Art Battle - Baron Ueda (Japan) die een door hem ontworpen unieke creatie vasthoudt en vóór een kunstwerk staat dat hij heeft geproduceerd met een digitale VersaUV-printer van RolandLIMITS Digital Art Battle - Baron Ueda (Japan) die een unieke creatie vasthoudt die hij heeft ontworpen en die vóór een kunstwerk staat dat hij heeft geproduceerd met een VersaUV digitale printer van Roland

LIMITS Digital Art Battle - vanaf links, Aogachou (Japan), Factory17 (UK) en Angela Ho (Australië)LIMITS Digital Art Battle - vanaf links, Aogachou (Japan), Factory17 (UK) en Angela Ho (Australië)

LIMITS Digital Art Battle - vanaf links, Kathmi (Japan), REIQ (Venezuela) en AKI (Japan)LIMITS Digital Art Battle - vanaf links, Kathmi (Japan), REIQ (Venezuela) en AKI (Japan)

Dit grootse evenement was een opwindende mogelijkheid voor bezoekers om uitgebreid kennis te nemen van digitale kunst door te bekijken hoe kunstenaars hun hoogste creatieve vaardigheden aan het werk zetten. Wij hopen dat meer mensen in Japan en overal ter wereld plezier zullen beleven aan dit type evenementen. Wij danken alle bezoekers die naar onze stand kwamen, evenals de kunstenaars die deelnamen aan het evenement!