Tips voor het uitschakelen van de printer tijdens de winterstop mobiel

7 tips voor het uitschakelen van de printer tijdens vakanties

Jij en je team verdienen een pauze! Maar wat gebeurt er met je apparatuur als ze tijdens de vakantie enkele dagen of weken stilstaat? Met een klein beetje planning en onderhoud kan je ervoor zorgen dat je Roland-apparaten bij je terugkeer meteen weer operationeel zijn - en net zo goed uitgerust als jij.

Vergeet niet om regelmatig handmatig te reinigen

De grootste vrees van veel gebruikers is dat de onderdelen verstopt raken als ze voor langere tijd niet worden gebruikt, met langdurige reinigingsprocessen en de nodige schade tot gevolg. Koppen en kappen kunnen vuil worden, waardoor de nozzles kunnen verstoppen of deflecteren, of er kan zich inkt ophopen in de kop wat dan weer inktvegen op het printmateriaal veroorzaakt. Om deze problemen te voorkomen, moet je Roland-apparatuur - zowel aan de binnen- als buitenkant - regelmatig handmatig worden gereinigd, vooral vóór het uitschakelen.

Onderhoud van de wissers

Elk Roland-systeem is anders. Terwijl gebruikers van de Roland TrueVIS-serie de wisservloeistof pas moeten vervangen als hij echt vuil is, vereisen de wisser en wisservilt van de Roland VS-serie regelmatig onderhoud. Vergeet vooral niet om de reinigingswissers te vervangen als deze versleten zijn of wanneer ze het einde van hun levensduur hebben bereikt, en volg daarbij altijd de instructies in de gebruikershandleiding van het apparaat.

Voer regelmatig testprints uit

Problemen met verstopte of deflecterende nozzles - die kunnen leiden tot streepvorming en vage tekst of lijnen - kunnen vroegtijdig worden opgemerkt door regelmatig testprints uit te voeren. Maak hier dan ook een prioriteit van, zowel voor een pauze als wanneer je weer terug in de printkamer bent. Vul je Roland-schoonmaakkits aan met artikelen zoals wattenstaafjes, zodat je problemen zo snel mogelijk kunt aanpakken - ze zijn speciaal ontworpen voor Roland-machines en dus ook om je leven gemakkelijker te maken.

Inspecteer het cutter kussen op slijtage

Slecht snijden van een printer/snijplotter wordt vaak veroorzaakt door het cutter kussen; deze teflon-streep net onder het snijmes verslijt en rafelt, wat ongelijkmatige snijranden veroorzaakt. Inspecteer het cutter kussen snel voor langere pauzes en vervang het indien nodig - ook je apparatuur verdient een beurt voor of na vakanties. Reserveonderdelen zijn verkrijgbaar bij je plaatselijke Roland Technical Service Centre.

Automatische reiniging inschakelen

Gelukkig wordt een groot deel van je vakantieonderhoud uitgevoerd door de slimme automatische reinigingssystemen van de Roland print- en snijmachines - en die werken ook wanneer jij dat niet doet. Vergeet dus niet om voor je vertrek de afvalinkt-fles te legen en het inktniveau te controleren. Het systeem moet namelijk over voldoende inkt beschikken om efficiënt te kunnen draaien. Schakel de machine vervolgens uit met de knop op het frontpaneel, maar laat de stekker in het stopcontact zitten. Al deze dingen zorgen ervoor dat het automatische onderhoudssysteem gewoon zijn werk kan blijven doen, zodat je apparaat bij je terugkeer meteen optimaal functioneert.

Je UV-printer reinigen

Als je de reinigings- en onderhoudsvoorschriften correct naleeft, kun je er zeker van zijn dat je apparaat een winterstop zonder problemen overleeft. Hetzelfde geldt voor UV-apparaten - hoewel de reinigingsprocedure op een aantal punten kan verschillen, volstaat regelmatig onderhoud om na de vakantie een correct functionerende printer aan te treffen.

Zorg goed voor je printer

Als je je Roland-apparaat in topconditie en je bedrijf draaiende wilt houden - zelfs wanneer er eens iets misgaat - overweeg dan om een RolandCare-garantie aan te schaffen. Bekijk het volledige aanbod hier.