Zeven stappen naar een perfect printresultaat

Zou het niet heerlijk zijn om steeds voorspelbare en kwaliteitsvolle printresultaten te behalen met uw grootformaatprinter? Wel, de volgende tips zullen u helpen om de mooiste printkwaliteit te bereiken en te behouden, waardoor uw klanten met plezier zullen terugkomen.

Bereik de hoogste printkwaliteit dankzij deze tips

1. Wipers (wissers)

Wipers zijn uw allerbelangrijkste troef om uw printkoppen schoon te houden. Al te vaak zijn zogezegd defecte printkoppen of een slechte printkwaliteit te wijten aan vuile wipers. Ons advies luidt: vervang de wipers op tijd en regelmatig.

2. Reinigingsvloeistof

cleaning-bn-20.jpg

Zorg ervoor dat u altijd een fles van de juiste reinigingsvloeistof voor de inkt in uw printer hebt. Controleer de printkoppen wekelijks en reinig ze met een wattenstokje gedrenkt in reinigingsvloeistof. De opgehoopte inkt verdwijnt meteen en de printkoppen zien er weer als nieuw uit. Reinig met het wattenstokje enkel de zijkanten van de printkoppen waar de inkt zich ophoopt en nooit de onderkant. Laat de wipers het oppervlak van de printkoppen reinigen.

 

3. Onderhoud inplannen

Een regelmatige controle en reiniging van uw printer garandeert een consistente printkwaliteit van hoog niveau.  Reinig de printkoppen, wipers en captops (klein onderdeel dat de printkop ondersteunt wanneer deze niet actief is). Veeg overtollige inkt van de plaat en zorg ervoor dat er niets in de weg van de media zit. Wij raden u aan om uw Roland-printer wekelijks te onderhouden. Dit neemt slechts 10 minuten in beslag.

4. Kalibreren

calibration_pattern.jpg

Elk printmateriaal dat u in uw printer gebruikt, heeft unieke eigenschappen. Zo heeft een gegoten vinyl (cast vinyl) van 2 mm een andere dikte dan een block-out banner van 500 g. De afstand van het oppervlak van de printkop tot het oppervlak van het medium is verschillend, net zoals de manier waarop elk medium door de printer loopt. Daarom is het van cruciaal belang dat u uw printer voor elk type materiaal opnieuw kalibreert. De twee basismethoden van kalibratie zijn de Feed Calibration (op uw Roland-printer gewoonweg “Calibration”) en bidirectionele kalibratie. Bij de Feed Calibration wordt na elke doorvoer de afstand aangepast die het medium door de printer aflegt. Bij bidirectionele kalibratie plaatsen de printkoppen de punten in beide printrichtingen op dezelfde plaats.

5. Voorinstellingen

U kunt standaardeigenschappen instellen voor elk printmateriaal dat u gebruikt. U kunt uw printer voor specifiek materiaal kalibreren en die kalibratiekenmerken als voorinstelling opslaan. Zo hoeft u telkens als u op dat medium overschakelt enkel die voorinstelling te laden (preset) en de printer zal de kalibratie-instellingen aan dat medium aanpassen. Bij meer recente Roland-printers kunt u de voorinstellingen zelfs een naam geven om ze gemakkelijker terug te vinden (Banner, Cast, Clear enz.). Hierdoor bespaart u veel tijd en kunnen zelfs minder ervaren gebruikers de printer bedienen zonder de kalibratie opnieuw te moeten uitvoeren.

6. Inkt

eco-sol_max2.jpgGebruik originele Roland-inkten! Wij beseffen dat het in moeilijke economische tijden verleidelijk is om op elke mogelijke manier geld te besparen, maar op inkt moet u niet besparen. Wat de fabrikanten u ook vertellen, inkten van derden veranderen de kleuren van uw prints, zodat u wordt gedwongen om nieuwe profielen te vinden of aan te maken. Problemen zoals dichtheid, droogtijden en mogelijke schade aan gevoelige onderdelen van uw printer (de vervanging van printkoppen kost ongeveer € 2400, incl. verplaatsings- en arbeidskosten) zullen u verhinderen consistente prints te maken, zodat ze uiteindelijk meer kosten dan wat u bespaart door deze inkten te kopen in plaats van de originele inkten.

7. Dealer

Bouw een sterke relatie op met uw Roland-dealer. Als u geen dealer hebt of uw dealer niet kent, kunt u terecht in de Dealer Locator op onze website. Door een goede relatie met uw verdeler op te bouwen, beschikt u over een waardevolle bron om nieuwe media uit te proberen, antwoorden te krijgen op technische vragen over uw software/hardware en zo nodig uw printer te herstellen.

Mocht u vragen hebben over dit artikel, neem dan contact op met onze afdeling Customer Care: +32 14 57 59 80 of service@rolanddg.be.