Wat u kunt verwachten van Rolandprintstudio, Roland DG's RIP-software voor Mac OS X

Rolandprintstudio is een krachtig nieuw RIP- en printmanagement softwarepakket voor Mac OS X dat we onlangs in de EU lanceerden. Deze uitgebreide software biedt zoveel meer dan enkel RIP-functies en is beschikbaar voor alle huidige Roland DG-printers, printers/snijplotters en snijplotters. Bovendien is het ook compatibel met een aantal oudere Roland-producten.

Rolandprintstudio biedt een aantal voorzieningen waarmee u tijd bespaart en uw efficiëntie verhoogt. De software kan geïnstalleerd worden op een Mac met Intel Core en OS 10.8 of hoger. Zo kunnen Mac OS X-gebruikers hun printproductieproces snel en eenvoudig beheren.

rolandprintstudio_hero.jpg

Vraag naar RIP-software voor Mac

Rolandprintstudio is een alternatief voor VersaWorks voor Mac-gebruikers. VersaWorks, dat enkel onder Windows draait, wordt beschouwd als een extra troef bij de aankoop van een Roland DG-printer. Niet alleen omdat het zonder meerkosten aan eender welke Roland DG-printer of -printer/snijplotter gekoppeld kan worden, maar ook omwille van zijn eenvoudige functies, die in veel gevallen op de behoeftes van de gebruiker zijn afgestemd. De vraag naar RIP-software waarmee gebruikers hun printer kunnen sturen vanop een Mac, bleef echter toenemen.

 

Adobe PDF Print Engine

Het hart van de Rolandprintstudio-software is de Adobe PDF Print Engine, die designs rendert met native Adobe-functionaliteit. Hierdoor kunt u snel en accuraat het volledige RIP-Print-Snij-proces doorlopen. Zo verhoogt u de algemene productiesnelheid en voorkomt u problemen die gelinkt zijn aan lagen en transparanties. Rolandprintstudio vermijdt al deze problemen: hij interpreteert de pdf's met dezelfde methode als waarmee het originele bestand is opgemaakt.

 

Verwerkingscapaciteit

Dankzij 64-bit verwerkingscapaciteit is Rolandprintstudio in staat om de beschikbare voorzieningen van het besturingssysteem maximaal te benutten, en om zeer hoge RIP-snelheden te laten optekenen. Het volledige geheugen van de 64-bit-processor wordt gebruikt (in tegenstelling tot slechts een gedeelte van de processor zoals bij anders RIP’s), terwijl Mac OS X minder capaciteit moet inzetten. Dit versnelt alle processen aanzienlijk. Bestanden tot 1 TB groot worden ondersteund, zowel voor printen als voor snijden.

Met Rolandprintstudio kunt u tegelijkertijd twee printers en een snijplotter ondersteunen. Zo kunt u bijvoorbeeld een printer en een snijplotter, of twee printers op eenzelfde moment gebruiken.
 

Intuïtieve interface

Dankzij een uitzonderlijk intuïtieve interface kan Rolandprintstudio bogen op enkele van de meest geavanceerde workflowtools om bestanden voor te bereiden op printen en snijden. De synergie tussen design, lay-out en productiefuncties is compleet (bijvoorbeeld automatisering om jobs te herhalen, kleurstalen te gebruiken en ICC-profielen te creëren).

rolandprintstudio_screenshot.jpg

Afbeeldingenstrook en Applicatiestrook

Het programma opent met een verticale afbeeldingenstrook aan de linkerzijde. Die biedt een overzicht van de afbeeldingen die u zult gebruiken. De afbeeldingenstrook sorteert afbeeldingen en slaat ze op voor snelle toegang. In de afbeeldingenstrook bewaart u zoveel afbeeldingen als u nodig hebt. Die kunnen gesorteerd worden in verschillende tabs om uw werk te ordenen: op naam, klant of aanmaakdatum. Om een job te previewen of te croppen, kunt u een afbeelding naar uw bureaublad slepen.

rolandprintstudio_image_bar.jpg

De applicatiestrook toont de volledige lijst van de beschikbare tools. U kunt zoveel functies als nodig toepassen op een afbeelding.

 

Workflow Editor en Hot folders

Met Rolandprintstudio kunt u ook veelvuldig gebruikte opdrachten automatiseren. De Workflow Editor helpt u om uw optimale workflow in te stellen door acties in de volgorde van uw voorkeur uit te voeren. Bijvoorbeeld, als een specifieke klant altijd 100 exemplaren van een A3-print bestelt, kunt u een workflow met die parameters creëren, bewaren en linken naar een hot folder. Elke afbeelding die daarna in deze folder geplaatst wordt, zal automatisch naar het correcte formaat en het correcte aantal exemplaren geconverteerd worden.

rolandprintstudio_hot_folders.jpg

Bewerken en kleuren toepassen
 

De nieuwe RIP-software omvat alle standaard kleurenbibliotheken, inclusief RAL, HKS en Pantone. Met de meeste Roland DG-printers kunt u ook speciale kleuren printen, zoals wit, gloss of metallic. Met Rolandprintstudio creëert u deze speciale kleuren in een handomdraai op basis van CMYK-data.

Deze speciale kleuren kunnen zich bevinden onder of rond een CMYK-vorm of -afbeelding, en kunnen gedefinieerd worden op basis van eender welke spotkleur of contour. Zo moet u geen speciale kleuren meer aanmaken in designsoftware, en krijgt u de perfecte pixel voor pixelregistratie.

Bij het definiëren van de PMS-kleuren die in de CMYK-inktset geprint zullen worden, wordt een mogelijk kleurverschil gevisualiseerd. Het spreekt voor zich dat u uw eigen kleuren in een speciale bibliotheek kunt opslaan.

 

Ingebouwde profileringsmodule

Daarnaast is er, zonder meerkosten, een ingebouwde profileringsmodule waarmee u ICC-profielen op maat kunt maken om accuraat kleuren te reproduceren en tegelijkertijd het inktverbruik te optimaliseren.

rolandprintstudio_media-explorer_create-icc-profile.jpg

Nesting

Een geavanceerde nesting-functionaliteit maximaliseert het gebruik van media om ook daar kosten te besparen. U kunt eenvoudig dezelfde, of verschillende, afbeeldingen combineren om kostenefficiënt te printen. Dankzij auto nesting vindt u eenvoudig de beste montage-optie zonder de aantallen te moeten tellen, hoewel u ook een voorkeur kunt ingeven. De meeste RIP’s bieden deze functie, maar in Rolandprintstudio is die in het bijzonder effectief omdat afbeeldingen tot aan hun contouren kunnen gecropt worden.

rolandprintstudio_nesting.jpg

Step-en-repeat

Een step-en-repeat-functie controleert de plaatsing van meerdere exemplaren. Daarnaast kan ook een contourpad geclipt worden om het mediagebruik te optimaliseren.

rolandprintstudio_step-and-repeat.jpg

Snijden

Ook de positionering van crop marks en het snijden van contouren (gebaseerd op de vectorlijnen in bijvoorbeeld Illustrator) is inbegrepen. U kunt bestanden voorbereiden voor printers/snijplotters of marks toevoegen die door een snijplotter van Roland DG gelezen kunnen worden.

 

Tiling en ogen

Een ander kenmerk is de geavanceerde tiling-functie en tiling op basis van templates. Tiling is het printen van bestanden die groter zijn dan de breedte van de media. Ze moeten daarom in secties opgedeeld worden en tijdens de applicatie weer samengebracht worden.

rolandprintstudio_tiling.jpg

De gegevens van de template voor een tiling job kunnen opgeslagen worden, zodat nieuwe afbeeldingen gewoon in hetzelfde bestandsformaat gegoten kunnen worden en makkelijk kunnen worden gereproduceerd. Van de poster kunt u de grootte, breedte, hoogte, marge invoeren, en de setup van scaling en tiling in kolommen en rijen, en printbeperkingen. Bovendien kunt u de locaties voor de ogen printen waarmee u de print wil afwerken.

rolandprintstudio_grommets.jpg

Applicatiegids

Bij het printen van een opgedeelde afbeelding genereert deze toepassing een pdf, die de afbeelding als een afgewerkt stuk toont en de afzonderlijke tegels aanduidt. Op de volgende pagina's wordt iedere individuele print afzonderlijk getoond met een referentienummer naar het overzicht. De applicatiegids kan aan het montageteam bezorgd worden. Handig, want de printers en monteurs zijn vaak van een ander departement of firma.

rolandprintstudio_tiling-and-assembly-guide.jpg

Berekening kosten

Een ingebouwde calculator laat toe om automatisch de printkosten te berekenen zodat u eenvoudig offertes kan opstellen. Na het invoeren van de gegevens berekent Rolandprintstudio de kosten van verschillende types media per vierkante meter. Door ook de inktkosten in te voeren, zal dezefunctie elke printfile analyseren om de gecombineerde kosten voor media en inkt te berekenen.

 

Spooler-functie

Een geavanceerde spooler-functie registreert de activiteit van de printer op een bepaald moment en maakt snelle reprints mogelijk dankzij een eenvoudige toegang tot de jobhistoriek.

 


Optie voor klanten van Roland DG

Rolandprintstudio is beschikbaar voor klanten van Roland DG aan een zeer scherpe prijs. De software, die beschikbaar is in 11 talen, wordt geleverd op usb en kan rechtstreeks besteld worden bij officiële Roland DG-dealers.

 

Meer over Rolandprintstudio

Roland DG kondigt de lancering van Rolandprintstudio v1.1 aan

Roland DG introduceert Rolandprintstudio, de uitgebreide RIP-software voor MAC OS X