Aan de slag met 3D-printen: 10 veelgestelde vragen

In september brachten we onze eerste 3D-printer op de markt. De interesse in dit toestel is groot, maar we merken dat er nog veel vragen zijn over het thema 3D-printen. We hebben de veelgestelde vragen gebundeld en helpen u graag op weg.

1.    Welke software kan ik gebruiken om 3D-modellen te maken?

Er zijn tal van professionele softwarepakketten beschikbaar die u perfect kunt gebruiken in combinatie met de Roland ARM-10. Als u geen ervaring hebt met 3D-modelleren, kunt u de basisbewerkingen onder de knie krijgen met gratis programma’s zoals Blender, Google SketchUp, TinkerCad en nog vele andere.

2.    Kan ik 3D-bestanden gebruiken die ik van het internet downloadde?

3d-printing-3.jpgJa, u kan 3D-bestanden gebruiken die u online vindt. Het is wel belangrijk dat u de kwaliteit van het bestand nagaat voor u gaat printen. Niet alle bestanden zijn even nauwkeurig opgemaakt. Geef zeker ook een bepaalde wanddikte aan het 3D-ontwerp, anders kan het niet geprint worden. Het is echter niet nodig om het helemaal te vullen. Holle voorwerpen kunnen ook geprint worden.

Enkele voorbeelden van websites waarop u 3D-bestanden vindt zijn Thingiverse, Shapeways, GrabCad en 3D Marvels.

 

3.    Welke bestandtypes kan ik gebruiken?

U dient uw digitaal 3D-model te bewaren als STL-bestand. Waar PDF een standaard is bij tekstverwerking is STL dit voor 3D-toepassingen. De ‘monoFab Player’-software, die Roland DG levert met zijn 3D-printer, kan dit bestand inlezen, opdelen in lagen (‘slicen’) en naar de printer sturen.

4.    Hoe weet ik of mijn bestand geschikt is om in 3D te printen?

3d-printing-5.jpgmonoFab Player geeft in het rood aan welke zones fouten bevatten. Vooraleer u gaat printen moet u er dus voor zorgen dat er geen rode zones meer te zien zijn. U kan de ‘healing’ functie gebruiken om foutjes te herstellen.

 

 

5.    Hoe nauwkeurig print de ARM-10?

De laagjes die de ARM-10 print zijn minimaal 0.05mm hoog, wat het mogelijk maakt om heel gedetailleerd te werken. Als u minder gedetailleerd wil printen (en dus sneller) past u de laaghoogte en belichtingstijd aan in de software.

6.    Hoe bouwt de 3D-printer de lagen op?

3d-printing-1.jpgDe ARM-10 laat het bouwplatform zakken in het materiaalvat dat met hars is gevuld. De projector, die zich onder het materiaalvat bevindt, belicht de vorm van de eerste laag. Dit uv-licht zorgt ervoor dat de eerste harslaag uithardt.

Deze harslaag blijft aan het bouwplatform plakken. Dan gaat het platform weer omhoog en herhaalt het proces zich. Terwijl het platform omhooggaat, stapelen de uitgeharde lagen zich op de vorige lagen. Zo wordt uw model laag voor laag opgebouwd.


7.    Hoe verwijder ik mijn model van het bouwplatform?

De monoFab Player-software plaatst automatisch een hulpstructuur met steunbruggetjes tussen uw model en het bouwplatform. Als u het model verwijdert met de meegeleverde spatel, komt dit los zonder het model te beschadigen.

8.    Kan ik het model meteen gebruiken nadat het geprint is?

3d-printing-8.jpgEerst verwijdert u de buitenlaag (die nog ‘nat’ is) door het model te reinigen met ethyl alcohol. Daarna laat u het kort drogen. Vervolgens laat u het model volledig uitharden in direct zonlicht of onder een uv-lamp. Als het is uitgehard kan u de ondersteunende structuur verwijderen.

 

 


9.    Voor welke toepassingen kan ik de ARM-10 gebruiken?

De ARM-10 is het perfecte toestel om een prototype te maken. Bent u productdesigner, ingenieur, creatieveling, student of hebt gewoon u een grote interesse in de mogelijkheden van 3D-printen? Dan is de Roland ARM-10 een zeer interessante investering.

10.    Wat bepaalt of ik een model best print of frees?

3d-printing-7.jpgEr zijn verschillende factoren die bepalen naar welke techniek de voorkeur uitgaat. Het ligt er net aan welke factoren voor u doorslaggevend zijn. Is dat bijvoorbeeld nauwkeurigheid, graad van nabewerking, materiaalkost, keuze aan materialen, vormcomplexiteit of snelheid? Wij helpen u graag bij het maken van de juiste keuze.
Contacteer ons gerust voor meer informatie. Wij helpen u graag verder.

+32 14 57 59 11
info@rolanddg.be

Bent u geïnteresseerd in een workshop over 3D-printen? Laat het ons weten! Dan houden wij u op de hoogte van ons opleidingsprogramma.

Lees meer over de Roland ARM-10

Lees de getuigenis van designbureau Next Issue