Roland DG neemt deel aan verpakkingsbeurs Fachpack

Roland DG toont op Fachpack haar oplossingen voor prototypes, proefdrukken en kleine oplages. Op stand 532 in hal 7 demonstreert de firma hoe metallic kleuren en reliëf in verpakkingen en labels verwerkt worden. Daarnaast demonstreert Roland DG een freestoestel dat functionele prototypes in kunststof maakt.

 

Proefdrukken en kleine series printen

De printers van Roland DG bieden talrijke voordelen aan verpakkingsbedrijven en labelproducenten voor proefdrukken en kleine series. Drie eigenschappen springen in het oog: metallic kleuren, reliëf printen en de combinatie van printen en snijden in één toestel.

 

1. Metallic kleuren

Door de zilverkleurige metallic inkt te combineren met de standaardinkten, worden meer dan 500 schitterende metallic kleuren gecreëerd. Zodoende kunnen goud, brons, paarlemoer en andere metallic kleuren eenvoudig in proefdrukken van verpakkingen en kleine series labels verwerkt worden.

 

2. Realistische prototypes met reliëf

Reliëf printen is mogelijk met de UV-toestellen van Roland DG. Het reliëf wordt gecreëerd door verschillende lagen van de transparante UV-inkt boven elkaar te printen in een bepaald motief. Zo kunnen bepaalde delen benadrukt worden of zelfs teksten in brailleschrift geprint worden. De transparante inkt kan ook gebruikt worden voor een glanzende of matte afwerking van de verpakking of het etiket.

De UV-toestellen hebben als extra voordeel dat ze geen hitte produceren, waardoor het mogelijk is te printen op hittegevoelige materialen, zoals krimpfolie. De toestellen printen ook op PE, PET, BOPP, zelfklevende PVC en nog vele andere materialen die effectief in de productie van verpakkingen gebruikt worden. De prototypes hebben zodoende de look en feel van het uiteindelijke product.

 

3. Printen, snijden en rillen in één

Roland DG biedt toestellen aan die zowel printen als snijden. De labels en prototypes worden dus meteen na het printen uitgesneden, wat heel efficiënt en gebruiksvriendelijk is. Hoge stanskosten behoren zo tot het verleden. Daarenboven hebben bepaalde toestellen een rilfunctie.

 

Prototypes frezen

Roland DG toont een compact freestoestel dat functionele prototypes maakt, die werkelijk gebruikt kunnen worden. Dankzij de roterende as worden prototypes automatisch geroteerd en langs verschillende kanten gefreesd. De precisiespindel beperkt interne trillingen en werkt zo precies dat de resultaten weinig of geen nabewerking vereisen.

Een groot voordeel is dat ontwerpers zelf een prototype kunnen maken. Ze moeten het niet uitbesteden en behouden zodoende de controle over het volledige proces. Bovendien kunnen wijzigingen snel aangebracht worden.


Fackpack vindt plaats op 25, 26 en 27 september in Nürnberg (D).