Roland DG exposeert op verpakkingsbeurzen

Roland DG presenteert haar toestellen aan verpakkingsbedrijven tijdens Fachpack in Nürnberg (DE) en Macropak in Utrecht (NL). De firma toont een complete verpakkingsworkflow aan de hand van twee grootformaatprinters en een freestoestel. Met de printers worden hoogwaardige proefdrukken gemaakt en het freestoestel maakt functionele prototypes in kunststof.

Bezoekers van Fachpack vinden Roland DG in hal 7 op stand 557. Op Macropak heeft Roland DG stand C022 in hal 9. Op beide verpakkingsbeurzen demonstreert de firma een freestoestel en twee gecombineerde printers/snijplotters.

Prototypes frezen met de MDX-40A

De MDX-40A is een compact freestoestel dat functionele prototypes maakt, die werkelijk gebruikt kunnen worden. Dankzij de roterende as worden prototypes automatisch geroteerd en langs verschillende kanten gefreesd. De precisiespindel beperkt interne trillingen en werkt zo precies dat de resultaten weinig of geen nabewerking vereisen.

Een groot voordeel van dit desktop freestoestel is dat ontwerpers zelf een prototype kunnen maken. Ze moeten het niet uitbesteden en behouden zodoende de controle over het volledige proces. Bovendien kunnen wijzigingen snel aangebracht worden.

Proefdrukken maken met de LEC-540 en VS-420

De VersaUV LEC-540 is een UV-printer die ook functioneert als snijplotter. Het toestel maakt realistische proefdrukken van verpakkingen. De prints hebben de look en feel van het uiteindelijke product, omdat het toestel print op de materialen die effectief in de productie van verpakkingen gebruikt worden. De LEC-540 maakt meerbepaald gebruik van flexibele UV-inkten die drogen onder invloed van het licht van LED-lampen. Deze produceren geen hitte, waardoor printen op hittegevoelige materialen - zoals krimpfolie - geen problemen oplevert. De LEC-540 print ook op PE, PET, BOPP, zelfklevende PVC, papier, synthetisch en natuurlijk leder, mesh en nog vele andere materialen. Bovendien combineert de LEC-540 printen met snijden en rillen, wat leidt tot kant-en-klare resultaten.

De LEC-540 heeft een printbreedte van 137cm en gebruikt zes kleuren: CMYK, wit en vernis (glanzend en mat). Dankzij de transparante inkt kunnen allerlei patronen en texturen gecreëerd worden. Het komt erop aan verschillende lagen van deze inkt boven elkaar te printen in een bepaald motief. Zo kunnen bepaalde aspecten van de verpakking benadrukt worden of zelfs teksten in brailleschrift geprint worden.

De VersaCAMM VS-420 is ook een gecombineerde printer/snijplotter. Dit toestel werkt, in tegenstelling tot de LEC-540, niet met UV-inkten, maar met de ECO-SOL MAX-inkten van Roland DG. De kleurencombinatie is uniek: CMYK, licht cyaan, licht magenta, wit en metallic zilver. Door de standaardkleuren te combineren met metallic zilver, kunnen meer dan 500 schitterende metallic kleuren gecreëerd worden. Zodoende kunnen goud, brons, paarlemoer en andere metallic kleuren eenvoudig in proefdrukken van verpakkingen verwerkt worden.

Verpakkingsbeurzen

Fachpack vindt van 28 tot en met 30 september plaats in Nürnberg. Macropak vindt van 5 tot en met 8 oktober plaats in Utrecht.