Drinktec: prototypes van flesjes en labels voor drankverpakkingen maken met machines van Roland DG

Roland DG neemt voor de eerste keer deel aan Drinktec. Tijdens deze beurs voor fabrikanten van drankverpakkingen zal het bedrijf oplossingen demonstreren voor de productie van prototypes van verpakkingen en labels. Om de workflow te tonen zal Roland DG een modelleermachine, graveertoestel, 3D-scanner en printer demonstreren.

Drinktec vindt van 14 tot 19 september plaats in de nieuwe beursgebouwen in München (Duitsland). Op haar stand in hal A2 (nummer 430) zal Roland DG verschillende toestellen demonstreren waarmee op een snelle manier prototypes gemaakt kunnen worden. Tijdens de beurs zal men de complete workflow tonen aan de hand van een drankflesje. Eerst wordt het flesje ingescand met de LPX-laserscanner. De gegenereerde data wordt dan met de Pixform Pro-software bewerkt en klaargemaakt voor gebruik in 3D CAD-programma's. Daarna wordt het bijgewerkte ontwerp uitgefreesd met de MDX-40A. Tot slot wordt het model afgewerkt met een label, dat geproduceerd wordt door de VersaUV-printer/snijplotter. Op die manier verkrijgen we een showmodel dat de ‘look and feel' van het uiteindelijke drankflesje correct weergeeft.

Deze manier van werken heeft verschillende voordelen. Zo kan men eenvoudig variaties op een model maken, die afgestemd zijn op een specifieke groep eindgebruikers van een product. Bovendien biedt Roland DG een oplossing die flexibel en gemakkelijk werkbaar is. Het feit dat gebruikers de controle houden over hun project van begin tot het einde is nog een heel belangrijk pluspunt. Ontwerpers dienen dus niet langer een beroep te doen op derden om projecten te realiseren of extra voorbeeldmodellen te maken.

Tot slot zal Roland DG haar nieuwste graveermachine, de EGX-360, tonen. Dit toestel maakt het ondermeer mogelijk om glazen flessen te graveren. Dat geeft de fles meteen een luxueuze uitstraling.